Operating System MCQ : Multiple Choice Questions and Answers

 Operating System MCQ

Operating System MCQ


Multiple Choice Questions and Answers


1. Operating System can be defined as

  1. collection of programs that manages hardware resources
  2. interface between the hardware and application programs
  3. system service provider to the application programs
  4. all of the above

Answer :- all of the above


2. BIOS (basic input output system) is used by ?

  1. Interpreter
  2. Compiler
  3. Operating system
  4. Application software

Answer :- operating system


3.The command interpreter can also be called as

  1. Shell
  2. Command
  3. kernel
  4. Prompt

Answer :- kernel


4. In which language does Unix is written 

  1. C
  2. C#
  3. C++
  4. Java

Answer :- C


5. What is the systematic process of moving the CPU to a new process called?

  1. Deadlock
  2. Starvation
  3. Synchronization
  4. Context Switching

Answer :- Context Switching


6. An operating system is an interface that provides services to ______________

  1. both the user and the program
  2. the user
  3. the program
  4. none of the above

Answer :- both the user and the program


7. In which year does linux launched its operating system

  1. 1980
  2. 1989
  3. 1990
  4. 1991

Answer :- 1991


8. What types of services are not provided by the operating system?

  1. Process management 
  2. Device management
  3. People management
  4. Memory management

Answer :- People management


9. Based on the implementation of threads, operating system classify threads in:

  1. OS and CPU level
  2. Kernel and User level
  3. Mainframe and Motherboard level
  4. Security and Memory level

Answer :-  Kernel and User level


10. Linux is which type of operating system

  1. Real time Operating System
  2. Batch processing operating system
  3. single user operating system
  4. Multi user operating system

Answer :- Multi user operating system


11. Which of the following is considered as the heart of the operating system that provides the basic foundation, memory management file system and program execution?

  1. Kernel
  2. Shell
  3. ALU
  4. Paging 

Answer :- Kernel


12. In which Year the first Operating System was developed?

  1. 1940
  2. 1960
  3. 1950
  4. 1970

Answer :- 1950


13. Real Time Operating System is an example of a __________?

  1. Window 10
  2. Window 7
  3. Process control 
  4. MS - DOC

Answer :- Process control 


14. Which operating System does not support multitasking?

  1. Window XP
  2. Window 98
  3. MS DOS
  4. None of the Above

Answer :- MS DOS


15. My computer was first introduced from which version?

  1. Window 98
  2. Window 3.1
  3. Window 95
  4. Window 3.11

Answer :- Window 95


16. Which Windows does not support or have Start button?

  1. Window Vista
  2. Window 8
  3. Window 7
  4. Window 10

Answer :- Window 8


17. Among them, which is not an Example of an Operating System?

  1. DOS
  2. MS-Access
  3. MS-Window
  4. Android

Answer :- MS-Access


18. What is modified when changing the system start-up boot sequence ?

  1. BIOS
  2. CONFIG.SYS
  3. COMMAND.COM
  4. None of he Above

Answer :- BIOS


19. What is the primary job of the operating system is to

  1. Manage resources
  2. Provide utilities
  3. Provide Connection
  4. Command resources

Answer :- Manage resources


20. Which Services is not supported by the operating system?

  1. Accounting
  2. Protection
  3. Compilation
  4. I/O operation

Answer :- Compilation


21. What will be the highest length of the filename in DOS ?

  1. 6
  2. 4
  3. 8
  4. 12

Answer :- 8


22. In which year does the MS-Window operating System get introduced ?

  1. 1975
  2. 1965
  3. 1985
  4. 1995

Answer :- 1985


23. Inter-process communication can be define as

  1. Communication between two process
  2. Communication between two threads of same process
  3. Communication within the process
  4. None of these

Answer :- Communication between two process


24. Which Module give control of the CPU to the process selected by the short-term scheduler ?

  1. Scheduler
  2. Interrupt
  3. Dispatcher
  4. All of these

Answer :- Dispatcher


25.  To access the services of operating system the interface is provided by the

  1. Assembly instructions
  2. System calls
  3. Library
  4. API

Answer :- System calls


26. What else is a command interpreter called?

  1. command
  2. kernel
  3. prompt
  4. shell

Answer :- shell


27. which of the following is not a function of the linux kernel

  1. Creating menus in GUI programs
  2. Allocating memory for use by programs
  3. Controlling access to the hard drive
  4. Allocating CPU time for use by programs

Answer :- Creating menus in GUI programs